Tips

Strandjagt

Indledning:

Jeg vil hermed forsøge at give en opskrift til de, som vil prøve kræfter med strandjagt i det sønderjyske.

Begrænsninger:

For at kunne drive forsvarlig jagt på fiskeriterritoriet skal du studere jagtbegrænsningerne på fiskeriterritoriet nøje, i det område du vil drive jagt i. Vi har i vores område en del begrænsninger, som skal overholdes. Disse kan ses på: 

Sikkerhedsudstyr:

Da al strandjagt i sagens natur forgår om efteråret og om vinteren og på vandet, så er det afgørende at kunne holde sig varm, hvis man skulle være uheldig og falde i vandet. En flydedragt er det bedste valg efter min mening. I dag kan en sådan købes for lige omkring kr. 1000,- og det er en stor sikkerhed. Man sagtnes kan skyde med en flydedragt på, og du kan altid købe en tynd overtræks kamuflagejakke til at tage over. Denne løsning er meget bedre end af have en redningsvest liggende under ”fordækket” fordi det ikke er til at skyde med en redningsvest på. Samtidig holder en flydedragt dig varm i de kolde måneder. Overstående er kun min mening, i sidste ende er det kun dig selv, der har ansvar for din egen sikkerhed. Husk i øvrigt din mobiltelefon så du kan ringe hjem, hvis du bliver forsinket. Det er meget omkostningstungt, hvis din familie slår alarm, og sok sender en helikopter ud for at lede efter dig, når det efterfølgende viser sig, at det er manglende omtanke, der er skyld i alarmen.

Lige et godt råd til din mobiltelefon:

Du kan lægge din mobiltelefon ned i en frysepose og binde en knude på den. Du kan sagtnes snakke med mobilen i posen, og den bliver derved ikke våd :)Bruger du en stor frysepose og puster lidt luft ind i den, inden du binder den til, så kan den også flyde på vandet.

ps. klik på billedet hvis du vil se det i stor størrelse:

 
aftentræk morgentræk

Forslag til opbevaring af dit udstyr

 

Forslag til opbevaring af dit udstyr:

Det er en god ting at opbevare dit udstyr i en lukket plast kasse, da du derved har adgang til et par tørre handsker, en ekstra hat, en kraftig lommelygte, et print af jagtbegræsningerne, en kikkert, plaster, lidt værktøj, din mobiltelefon og diverse lokkekald.
Og som du kan se, så har jeg altid mine patroner i en spand med låg, så er de nemme at få fat i.

Prammen:

Hvilken pram skal jeg vælge? Tja en ny er dyr, og samtidig skal du købe en masse udstyr som lokkekald og lokkeænder og meget mere, så jeg vil foreslå du ser dig om efter en brugt pram. Gerne fra det lokale område du vil jage i, da du derved får en pram, der er brugt i området. Samtidig følger der næsten altid en masse udstyr med, og hvis du vil bruge lidt tid på opgaven, så kan det sagtnes lykkes dig at finde en brugbar pram inklusive lokkeænder og meget mere for under kr. 2000,-
For ny priser på jagtpramme se dette link og kik efter Jafi eller kiwo: http://www.skjernbaadene.dk/
Eller se på
 de har en fin præsentation af alle pramme.
 
her kan du se, at andre lande også kan lave jagtpramme:
 
Rent sikkerhedsmæssigt er det en stor fordel at købe din pram, inden det er sommer. Så har du masser af tid til at øve dig på at ro og kravle og ikke mindst kæntringsøvelser, hvor du skal lære at komme op i prammen igen. Start hvor du kan bunde, og afprøv ved samme lejlighed lige din nye flydedragt, så er du rigtig godt rustet til vinteren. Det er altid en rar fornærmelse at vide, at man kan redde sig selv, om uhældet skulle være ude, og man falder i vandet.
Husk: om vinteren drejer det sig om at komme hurtig ud af det kolde vand, og det kræver lidt øvelse.  
 
   
Her ser du en jæger i en
ældre jafi pram, og denne
pram type er meget søstærk
   
 

Hvordan finder jeg et jagtområde:

Snak med en strandjæger eller kik ned i Jægerhuset på Cathrines Minde når vi har et arrangement, og forhør dig om der er en der vil hjælpe dig i gang med strandjagten, vi er nogle stykker, der gerne hjælper.
Ellers er et farevandskort ( søkort ) en stor hjælp. Der kan man nemlig se alle de lavvandsområder, der er i det område, du gerne vil jagte i. En køretur rundt til disse områder ( husk en kikkert ) kan hurtig give et fingerpeg om, hvor der er muligheder. Kik efter områder hvor der ligger ænder eller gæs.
 
 
 

Jagtmetoder:

Træk og kravle jagt er nok de mest anvendte, jeg vil her anbefale dig at købe bogen:
Ænder og andejagt af Henning Kørvel iban nr. 87-11-04332-6 jeg har lige set den på nettet til kr. 157,- eller køb en lignede bog som beskriver alle strandjagtens facetter. Den overstående bog har inspireret mig meget, og satte mig rigtig godt i gang med strandjagte, så den kan varmt anbefales. se dette link, hvor de er på træk på havet, lig især mærke til hans foranhold når han skyder, man skal langt foran en ederfugl den flyver hurtiger end man tror.
 http://www.youtube.com/watch?v=2NFJ7Rrjlek&feature=related                                                

Lokkekald:

Der er sket en stor udvikling på dette område de sidste år, og jeg vil gerne anbefale, at du kikker på de nye Primos lokkekald med en dvd til, så du også kan lære at bruge det rigtigt. Se evt. understående link. Du skal lægge mærke til, hvor dygtige de er til at bruge deres lokkekald, at de skyder som Amerikanere, skal du ikke tage dig af, for de er amerikanere.
 
 
Spørg efter disse lokkekald i din lokale jagtforretning, eller se understående link til køb af diverse lokkekald, samt andet godt jagtudstyr.
 
 
 

© 2024 - Danmarks Jægerforbund - alle rettigheder forbeholdes

https://www.jaegerforbundet.dk/